Kütüphanemdeki annem ve babamdan kalmış kitaplardan biri. Mehmet Seyda’nın “Anahtarcı Salih” adlı hikâye kitabı. Mehmet Seyda tarafından anneme imzalanmış.
“ Sevgili Afet Çırakman’a,
Dostlukla, 1969”
Bu yazar ne yazık ki şimdilerde pek bilinmiyor. Artık her şeyin -sanatın bile- piyasası, trendi, modası var. Çok satan edebi eserler herkesçe bilinirken Türk Edebiyat tarihinin birçok iyi eseri unutulmuş durumda.
Anahtarcı Salih bence çok önemli bir hikâye.
Bir olay, her bir kahraman tarafından, farklı bakış açılarıyla ayrı ayrı anlatılıyor. Böylece bir hikâye birçok hikâyeye dönüşüyor. Biz bunu kült bir Kurosawa filmi olan Raşamon’dan da biliyoruz. Ama çok sık rastlanılan bir anlatım tekniği değil.
Mehmet Seyda ironi, mizah, detaycı dil ustalığı ve sağlam anlatımı ile günümüzde de kolay ve zevkle okunan bir yazar. Ben hayran kaldım.
Kütüphanemizde Mehmet Seyda’nın bir kitabı daha var, o da diğeri gibi imzalı. Kitabın adı “Beyaz Duvar”.
“Dostlarım Afet ve Fevzi Çırakman’a
Saygı ve sevgilerle
18.6.1967”
Bu kitapta Beyaz Duvar adlı hikâye dikkatimi çekti. Hababam Sınıfı’nın sıcaklığında bir sınıf anlatıldığı için. Sinema Delisi Kız adlı hikâyede sinemanın toplum üzerindeki etkisi çok iyi dile getirilmişti, benim sık sık altını çizdiğim konulardan biri olduğu için ayrıca sevdim. Hatta sinemanın kitleleri nasıl etki altına aldığını anlattığım bir yazıda bu hikâyeden alıntı yaptım.
Gözlemleri, değindiği konuları, karakter tahlilleri o kadar canlı ve başarılıydı ki her hikâyesinde ele aldığı “insanlık durumu”nun bugün için de geçerliliği olduğunu görüp yazarın ustalığını takdir ediyorsunuz.
Bu kitapların yeni basımları gördüğüm kadarıyla yok ama çok şükür ki ikinci elleri satışta. Edinmenizi tavsiye ederim.
Devam...
HANGİSİ SAHTE OLAN?
KADINLAR DÜNYASI
İYİLİK VE MUTLULUK ÜZERİNE