Özgeçmiş
1971 İstanbul Bakırköy doğumlu Defne Ilgaz, 1987’de Bakırköy Lisesini bitirdikten sonra, 1991 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nden mezun oldu. 1987’den 1999 yılına kadar aralıklarla TRT’de; dramalarda, müzik-magazin yapımlarında; yönetmen yardımcısı, yönetmen ve muhabir olarak çalıştı. 2012 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sinema ve Televizyon Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Tezinde deneysel sinema üzerine yoğunlaştı ve “Valiz” isimli bir de film hazırladı. Yüksek Lisans programını özel bir statüde genişleterek İstanbul Üniversitesi Konservatuarı Kompozisyon Bölümü’nden de dersler aldı. Bu program çerçevesinde Mete Sakpınar ve Prof. Lale Feridunoğlu’yla Film Müziği çalıştı. İlkokul çağında İstanbul Belediyesi Konservatuarında yarı zamanlı olarak aldığı bale eğitiminden edindiği solfej bilgisini klasik gitar eğitimi ile devam ettirdi. 1985’te Timur Selçuk’a ait Çağdaş Müzik Merkezi’nde başlayan müzik ve gitar eğitimine Gökçen Taşkıran’la 2001 yılına kadar devam etti. Kendisine ait besteleri var. Kendi bestelerinden oluşan ilk resitalini 16 yaşında BİLSAK’ta verdi. Grup olarak ve kişisel, birçok konser verdi. 1989 Gülhane Altın Çınar Müzik Yarışması‘nda En İyi Genç Yetenek Ödülü’nü aldı. O süreçte birçok kez TRT canlı yayınlarında yer aldı. Çocukluğunda çocuk oyuncu olarak yapımlarında yer aldığı TRT’de, üniversitedeki sinema eğitiminin başlaması ile birlikte yeniden kamera önü ve arkasında çeşitli görevler almaya başladı. TRT’de oynayan, “Toprak İnsanları” adlı dizinin jenerik müziğini yaptı. 1993’te TGRT’de “Hanımeli” programının ilk yönetmenliği ve yapımcılığını, bunun yanında röportajcılığını da yaptı. 1999 yılında İngiltere’den EF International School of English Cambridge’den Certificate of English aldı. 2000 yılında “Sularda Güneş Olmak” adlı, kendi söz ve müziklerinin ağırlıklı olduğu bir kaset yaptı. Sinema, müzik, yüzme konusundaki eğitimciliği nedeniyle kolejlerde sosyal aktivite danışmanlığı yaptı. Çeşitli jingle’lar ve reklam müzikleri yaptı, yanı sıra 2000 yılında TÜRVAK’ta Reklam Müziği dersleri verdi. Haseki Hanımlar İlim ve Kültür Vakfı’nda 7 sene süren, gitar derslerinden yola çıkarak oluşturduğu grubuyla konser, festival nevi organizasyonlar gerçekleştirdi. 2002-2007 arasında İSMEK’te Sinema-TV Atölyesinin tek hocası olarak çalıştı. Senaryodan sinema tarihine, teorik ve uygulamalı dersler verdiği bu sinema atölyelerinden sayısız öğrenci filminin ortaya çıkmasını sağladı. 3 ders yılı boyunca İhlas Özel Anadolu Meslek Lisesi Radyo-TV Bölümünün son sınıflarının uygulama derslerini üstlendi. Bu dersleri TGRT’nin Kolej ve Holding stüdyolarında gerçekleştirdi. 2005 yılında kurulan Sinema ve Televizyon Mezunları Derneği (SİTEM)’in kurucu başkanıdır.
Aynı dönemde Sitemder’in yayın organı olan internet sitesinde (www.sitemder.org) editörlük ve yazarlık yaptı. 2006 yılında Sitemder Atölyesi adına, Mihrimah Sultan Tıp Merkezi’ne, Mihrimah Sultan’ın hayatını anlatan bir belgesel ve tanıtım filmi yaptı. O filmin jenerik müziğini de besteledi ve icra etti. 1999’dan beri atölye usulü çalışmalara, gençlerle beraber film üretmeye ağırlık verdi ve bu atölyede sayısız kısa film üretildi. 2007-2008 Eğitim Öğretim Yılı’nda Elazığ Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Belgesel Yapım, Film Müziği, Senaryo, Film Yapım dersleri verdi. Üniversiteye bağlı olan Fırat TV’de birçok programı yönetti ve idarecilik yaptı. Elazığ’da bulunduğu sürede Harput Koleji’nde müzik öğretmenliği ve Elazığ’da bir yerel gazetede köşe yazarlığı da yaptı. Elazığ’dan döndükten sonra Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nde Öğretim Görevlisi statüsünde Film Müziği dersleri verdi. Kasım 2012’de Kocaeli Üniversitesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen “Toplumsal Cinsiyet ve Medya Atölyesi”ne katkı vermek üzere davet edildi ve film atölyesini yönetti. Bu atölyede Türkiye’nin dört bir yanından gelen başarılı iletişim öğrencileriyle “Kukla” adlı animasyon filmi ürettiler. İTÜ Taşkışla kampüsünde, mühendislik ve mimarlık öğrencilerine, öğretim görevlisi statüsünde Sinema Sanatı dersleri verdi. Bu dersler Düzce’ye taşındığı 2014 yılına kadar sürdü. 16 Ocak 2015’te annesi yazar Afet Muhteremoğlu Ilgaz vefat etti. Babası yazar Rıfat Ilgaz’ı ise 1993 yılında yitirmişti.
2017 yılında düzenlemeleri ve yönetmenliği Eflatun tarafından yapılan “Anneler Ağlatılamaz” adlı, üç şarkılık bir maxi single çıkarttı. Bu maxi single’daki şarkıların söz ve besteleri kendisine aittir. Mayıs Geceleri adlı şarkısına Eflatun’un yönetmenliğinde bir de klip çekildi. Bu maxi single, dijital mecralarda satışa sunulmuştur. 2018’de söz ve besteleri kendisine ait olan Rıhtımda, Miş Miş ve Düzce Türküsü şarkılarından oluşan “Rıhtımda” adlı maxi single çalışmasını yaptı, Rıhtımda ve Anneler Ağlatılamaz şarkılarına klip çekimlerini tamamladı. Hayatının bir bölümünü anlattığı Defne Ilgaz Belgeseli tüm sosyal medya kanallarında yayınlandı.
2019 yaz sezonu için, “ Eledim Eledim” adlı single’ını tamamladı. Temmuz ayında babasının ölüm yıldönümü münasebetiyle, “Sularda Güneş Olmak” şarkısına video klip çekti ve yayınladı. Kendi eserleri ve cover şarkılardan oluşan video kayıtları YouTube kanalında yayınlanmaktadır. Defne Ilgaz iki çocuk annesidir. Düzce’de çeşitli STK’ların etkinliklerinde, gitarı ve şarkıları ile yer almaya devam etmekte, albüm ve sahne çalışmalarını halen sürdürmektedir.
2021 Şubat ayında ilk kitabı (roman), “Kalbin Uzak Evi” çıktı.
Ayrıca, Bartın Gazetesi‘nde daha önce babasının uzun yıllar yazdığı “Bizden Sual Olunursa” köşesinde güncel yazılarını paylaşmaktadır. Bir internet dergisi olan SitemDer’de haftalık olarak yazmaktadır.
Halen, İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi ve Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Sinema-TV Bölümü Doktora öğrencisidir.